skip to Main Content

Verbetering verpleegkundige overdracht wint investeerdersprijs

Team Pckt. en Uzelf begeleider

Een team van studenten verpleegkunde van MBO Utrecht en studenten commerciële economie en communicatie- en multimediadesign van Hogeschool Utrecht heeft tijdens Dutch Hacking Health bij UMC Utrecht de investeerdersprijs gewonnen. In het weekend van 20-22 april werkten ruim 250 designers, studenten, professionals en patiënten in 25 verschillende teams hard aan verdere ontwikkeling van hun zorginnovaties.

Het idee waarmee de studenten de prijs in de wacht sleepten heet Pckt. – voluit: Pocket. Pckt. kwam voort uit een challenge van U CREATE, Utrechtzorg en andere partners. Pckt. werd bedacht als hulpmiddel voor de verpleegkunde in 2030. Het is een ‘EPD voor in je broekzak’ dat met hologram-technologie op elk gewenst moment vanaf een pasje met chip kan worden geprojecteerd in elke ruimte. Het papieren prototype onderscheidde zich al door de slimme omgang met de toegankelijkheid van patiëntgegevens: alleen de behandelend arts of verpleegkundige krijgt toegang tot de benodigde dossiers.

Rol Uzelf
Op aanraden van en met ondersteuning van Uzelf (regionale ondersteuner van ondernemers bij de ontwikkeling van zelfzorginnovaties) namen de studenten in het weekend van 20-22 april deel aan Dutch Hacking Health. Dit leverde in de eerste dagen een aanpassing op het concept op. Het werd een hulpmiddel voor 2018 in plaats van 2030 en betrof het verbeteren van de overdracht tussen verpleegkundigen van verschillende zorginstellingen. Uit cijfers van onder andere Nictiz blijkt namelijk dat minder dan 20% van de verpleegkundigen betrokken bij een overdracht, informatie krijgt of onthoudt die nodig is voor goede zorgverlening. Dit percentage werd door het team getoetst bij 30 collega verpleegkundigen en bevestigd.

Actieve rol patiënt
In het nieuwe concept is Pckt. een systeem waarin relevante personen verpleegkundige overdrachten kunnen raadplegen en waarbij ook de patiënt (of mantelzorger) toegang en invloed heeft. Het team houdt hiermee vast aan het idee dat alleen de behandelend arts of verpleegkundige toegang krijgt tot relevante dossiers maar geeft de persoon die onder behandeling staat een actieve rol. Patiënten en hun mantelzorgers kunnen namelijk onjuistheden in de overdracht aanwijzen. Daarnaast hoopt het team bij te dragen aan verdere standaardisering en verbetering van verpleegkundige overdrachten.

Test voorgestelde verbeteringen
De nieuwe koers van Pckt. leverde bij Dutch Hacking Health in Utrecht niet alleen de investeerdersprijs op maar vormt ook de start van verder onderzoek. In de komende maanden gaat Pckt. met 50 verpleegkundigen in 50 dagen de voorgestelde verbeteringen testen (het Uzelf Fast Forward50-traject). De resultaten vormen de basis voor de eerste versie van het platform. Er wordt momenteel gekeken of er ook bij bestaande onderzoeksprojecten kan worden aangesloten. De volgende stap voor het team is de Ureka Mega Challenge van het UMC Utrecht waarmee het kans maakt op € 50.000.

Back To Top