Selecteer een pagina
Home » Bewegen » Uzelf werkwijze FF50 in de praktijk

Uzelf werkwijze FF50 in de praktijk

Voorheen zei de huisarts: ‘Jij gaat nergens heen. Jij blijft bij mij in de buurt, als je je niet goed voelt ga je naar het ziekenhuis.’ Nu hoef ik niet meer te vragen of ik op reis kan.

Beweegprogramma voor pas-bevallen vrouwen

Floor Wijma brengt een beweegprogramma op de markt. Dit programma helpt pas bevallen vrouwen doelgericht te trainen zodat zij zich na drie maanden weer fit voelen. Doel is verder zonder klachten terug te keren in de sport die zij voor de zwangerschap beoefenden.. Floor is fysiotherapeut en ondernemer in wording: “Ik start binnenkort mijn eerste pilot. Ik laat daarin de oefeningen testen voor de eerste maand na de bevalling. Twintig tot maximaal dertig vrouwen nemen deel aan dit onderzoek. Zij starten zo snel mogelijk na de bevalling.”

Een app voor herstel thuis na hartoperatie

Ook ‘sports & health tech’ ondernemer Marcel van der Kuil van zorginnovatie Hatobito doet ervaring op met de Uzelf werkwijze FF50. Hatobito (Japans voor hartslag) is een app uit de topatletiek en daagt je uit om op geleide van je hartslag een verantwoorde inspanning te leveren. Zo kan Hatobito ook bijdragen aan een goed herstel na een hartoperatie: ter ondersteuning van de patiënt en de betrokken zorgverleners. Via een Uzelf business developer is Marcel in contact gebracht met de afdelingen Hartrevalidatie en Sportgeneeskunde van het UMC Utrecht.

Er lopen gesprekken om een pilot op te zetten als follow-up op het Dutch Hacking Health weekend, dat ook plaatsvond bij het UMC Utrecht. Daarin zullen onder andere patiënten en zorgverleners deelnemen. Doelen van het onderzoek zijn feiten en data verzamelen en ervaring opdoen met het gebruik van deze app in de thuissituatie van de patiënt tijdens het herstel na een operatie.

Ondernemer Marcel van der Kuil: “Zorg blijft mensenwerk! Als het ziekenhuis goed samenwerkt met ‘health tech’ ondernemers kunnen we oplossingen bedenken en valideren voor duurzame innovatie. Dergelijke co-creatie is zelfs een ‘must’ als het gaat om eHealth apps en het delen van data. Hiervoor is ook expertise van buiten het ziekenhuis nodig. Uzelf heeft ons in contact gebracht met zowel patiënten als zorgverleners. Daardoor konden we een goede start maken.”

De Uzelf werkwijze: FastForward50

Wat precies houdt de werkwijze FastForward50 (FF50) in?
Als innovator loods je je zelfzorgidee allereerst door de innovatiescan. Daarna komen in een persoonlijk gesprek met Uzelf kansen maar ook belemmeringen in beeld. En de partijen die je kunnen helpen bij het beantwoorden van jouw vragen. Je krijgt Uzelf-hulp bij het leggen van de juiste contacten en het aangaan van samenwerkingen. Binnen vijftig dagen ontdek je als ondernemer of je verder kunt, hoe en met wie!

Uzelf ondersteunt niet alle zelfzorginnovaties. De keuze valt op die ideeën die innovatief zijn, relevant, haalbaar en schaalbaar. Relevant betekent dat een innovatie een antwoord is op een behoefte bij inwoners van de regio Utrecht. Haalbaar betekent dat de ondernemer werkt aan een realistisch verdienmodel.

De belangrijkste stappen in de Uzelf werkwijze

  • eerste consult / kennismakingsgesprek
  • startup scan met als hoofddoel de levensvatbaarheid van een innovatie vaststellen: de business developers van Uzelf krijgen een beeld van de fase waarin het initiatief zich bevindt
  • consultgesprek
  • validatieonderzoek / workshops (onderdeel binnen FF50)
  • FastForward50: je product gebruikt/getest door 50 mensen binnen 50-100 dagen, gebaseerd op het doen-meten-leren principe; hierin vervullen Uzelf partners een betekenisvolle rol.

De werkwijze vindt inmiddels haar weg. Voor de Vodafone Ziggo Internet of Things Challenge bijvoorbeeld is de FastForward50 als werkwijze gekozen!