skip to Main Content

Slapen

Beter slapen voor een beter herstel

Veel patiënten slapen slecht tijdens het verblijf in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. Dat is zorgelijk omdat patiënten, jong en oud, beter herstellen door goed en voldoende te slapen.

Slaap zorgt namelijk voor een betere afweer van patiënten, een beter herstel, betere therapietrouw, minder depressies en minder noodzaak voor pijnstilling. Waar ziekenhuis medewerkers meestal denken aan angst en pijn als belangrijkste slaapverstoorders, blijkt uit onderzoek dat andere, veel banalere, oorzaken nog veel vaker voorkomen: wakker gemaakt worden voor routine controles, gepraat op de gang en geluiden van kamergenoten, maar ook gebrek aan daglicht overdag, zijn zaken die de slaap ernstig kunnen verstoren. Dit is allemaal te verbeteren, mits er aandacht voor is. Bekijk de video.

____________________________________________________________________________________________________

Help zorginnovaties voor beter slapen ontwikkelen of opschalen

slaapVoor mensen die beter willen slapen wordt er gewerkt aan slaapinnovaties. Om de ontwikkeling van deze innovaties te versnellen, zijn zorg-ondernemers op zoek naar de juiste mensen en organisaties die hen daarbij kunnen helpen. Voor beter slapen gebeurt dat bijvoorbeeld de eerste week van maart 2019 in Utrecht. Dan zijn ondernemers met slaapinnovaties uit Amerika, Groot Brittannië en Israël in Utrecht. Uzelf brengt hen in contact met relevante gesprekspartners. En uiteindelijk hopen we dat wij als inwoners van de regio Utrecht hiervan de vruchten mogen plukken. Voor ons eigen welzijn.

Onze 24-uurs economie en de digitalisering kunnen de kwaliteit en de kwantiteit van onze slaap beïnvloeden[1]. Dat er íets mis is met onze slaap blijkt uit verschillende metingen. In 2017 gaven bewonerspanels van de gemeente Utrecht aan dat 15% van de volwassenen niet uitgerust wakker wordt. In 2016 bleek dat bijna één op de tien volwassenen in de regio Utrecht zijn huisarts bezocht vanwege slaap(klachten)[2].

We willen namelijk goed slapen omdat we ons dan beter voelen. Slapen doet bijvoorbeeld onze conditie goed, onze weerstand én ons geheugen.

 

 

Health Hub: gelukkig en gezond in Utrecht

Verschillende zorg-, kennis- en beleidsorganisaties werken samen binnen de Health Hub Utrecht aan geluk en gezondheid voor de Utrechter in 2030. Zo kwamen op 5 maart 2019 partijen bij elkaar rond het thema ‘gezond opgroeien’. Ook een onderwerp waarbij slaap een grote rol speelt en aandacht verdient: van 10- tot 12-jarige kinderen zegt 7% vaak slecht te slapen.[3]

Uzelf: concrete oplossingen

Wereldwijd zoeken onderzoekers en ondernemers naar oplossingen die ons helpen beter te slapen. Hoe mooi zou het zijn als er een innovatie beschikbaar komt voor de inwoners in de regio Utrecht! Daaraan werkt het netwerk Uzelf. Dat netwerk versnelt de ontwikkeling van zelfzorginnovaties in de regio Utrecht. En geeft daarmee de Health-Hub-partijen concreet gereedschap in handen om echt te kunnen werken aan geluk en gezondheid voor de Utrechter!
Uzelf werkt binnen thema’s die dichtbij onszelf en dichtbij het leven van alledag staan: de thema’s ‘eten’, ‘bewegen’ en ‘slapen’. Binnen die thema’s helpen zelfzorginnovaties ons bij:

  • gezond blijven
  • het herstellen van een ziekte
  • het leren leven met een ziekte (als herstel lang of altijd uitblijft).

Zelfzorginnovaties kunnen behalve gezondheidseffecten ook economische effecten sorteren. Werkgevers bijvoorbeeld zijn gebaat bij vitale werknemers.

Slaapinnovaties sneller ontwikkelen

Uzelf ontdekte tijdens haar zoektocht naar oplossingen dat Philips aandacht besteedt aan slaapinnovaties. Philips zoekt samen met startups naar potentiële samenwerkingen. Dit doen ze door middel van een 12 weken durend startup programma. Naast het coachen van de startups is een ander essentieel onderdeel het ophalen van inzichten om de oplossingen te valideren. Op uitnodiging van Philips zijn enkele internationale startups in Nederland. Reden voor Uzelf aan te bieden deze startups verder te helpen.

Philips Health Works en Uzelf

Philips en Uzelf organiseren op donderdag 7 maart 2019 samen een ochtendprogramma voor de startups. De innovaties zijn op initiatief van Philips in Nederland; Uzelf versnelt de ontwikkeling van deze innovaties door de betrokken ondernemers in contact te brengen met voor hen relevante partijen. Uzelf faciliteert en verbindt.

“Naast het inbrengen van expertise, coaching is toegang tot ons healthcare ecosysteem van essentieel belang voor de startups om hun oplossingen zo goed mogelijk af te stemmen op die van de eindgebruiker.” – Benno Tieke, Head of Portfolio Management bij Philips Healthworks

Wat slaapinnovaties verder helpt

De ondernemers van de verschillende slaapinnovaties hebben specifieke wensen/ behoeften om hun innovatie verder te brengen. Een voorbeeld. Een van de slaapinnovaties helpt bij het vaststellen van een slaapprobleem en voorziet in coaching. De ondernemers hebben behoefte aan feedback op deze innovatie. Tijdens de Philips-Uzelf-sessie gaan zij in gesprek met huisartsen en met werknemers. Een andere innovatie werkt met het meten van blootstelling aan licht. De ondernemers willen een test starten met werknemers die werken in dag- en nachtdiensten. Zij gaan in gesprek met werkgevers om testpersonen te werven.

Programma en deelnemers

Philips en Uzelf

In Utrecht stellen de ondernemers met hun slaapinnovaties zich voor aan alle deelnemers. Daarna vinden twee matchmaking sessies plaats, op maat voor elke startup. Deelnemers zijn behalve de ondernemers uit Amerika, Groot Brittannië en Israël; inwoners uit de regio Utrecht en vertegenwoordigers van: Slaapstraat St. Antoniusziekenhuis Utrecht; Hersenstichting; Huisartsen Eemland; Apotheek Orion; Vodafone en EVA (als werkgevers); THINC. (Julius Center/UMC Utrecht); Deloitte Digital Health Compliance; Saltro; Adolescentered Design; innovatieafdeling Haga ziekenhuis; Siza (ondersteuning voor leven met een beperking) en Uzelf (ondersteuning zelfzorginnovaties regio Utrecht).

“Ik krijg toegang tot een relevant netwerk”

Bij de versnelling van een beweeginnovatie geeft de ondernemer haar ervaring als volgt weer: “Schrijf je plan uit, al is het maar met tekeningetjes op papier.” De business developers van Uzelf adviseerden en stimuleerden mij mijn protocol uit te schrijven, zodat ik mijn idee kon gaan testen, vertelt Floor Wijma. “Uzelf heeft mij een groter netwerk gegeven, zodat ik mensen die belangrijk zijn voor mijn zorgidee kan benaderen.” Floor brengt een beweegprogramma voor pas-bevallen vrouwen op de markt.

 

[1] Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018

[2] [huisartsendata 2016 Julius huisartsennetwerk 2018]

[3] Jeugdmonitor 2015

Hoe korter je slaapt hoe korter je leeft

Nieuwe wetenschappelijke inzichten laten geen twijfel. Voor vrijwel alles wat met gezondheid te maken heeft is er een link met slaap. Sterker nog, er zijn geen biologische functies bekend die niet verbeteren door een goede nachtrust. Dit lees je in Slaap – nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen van Matthew Walker. Walker is directeur van het door hem opgerichte Center for Human Sleep Science, onderdeel van de universiteit van Berkeley in Californië. Lees meer…

Waarom kan je je niet herinneren wanneer je in slaap valt?

Weet jij nog precies het moment dat je gisteren in slaap viel? Gek eigenlijk dat je dat moment niet herinnert. Hoe komt dat? We hebben een slaap-waakschakelaar. “De slaap- en waakgebieden kunnen niet tegelijk actief zijn”, zegt Prof. dr. S. Overeem, arts-somnoloog verbonden aan het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe in Heeze. In een video van de Universiteit van Nederland legt hij dit uit. Bekijk de video.

Economische gevolgen van slecht slapen

De directe en indirecte kosten van slecht slapen en de behandeling daarvan zijn onvoldoende bekend. Redenen voor Deense wetenschappers om daar onderzoek naar te doen. Zij laten zien dat iemand met apneu (slecht slapen door luchttekort) bijna 4.000 euro kost (per jaar). Lees meer…

Back To Top