skip to Main Content

Meting valoorzaak bij ouderen winnaar zorginnovatieprijs regio Utrecht

Oryx Movement Solutions is de winnaar van de zorginnovatieprijs in de regio Utrecht. Oryx kan met beweegsensoren ontdekken waarom een oudere valt. Een belangrijke stap in de richting van effectieve valpreventie. Jelle van der Weijde van de EBU maakte de winnaar bekend op dinsdag 22 januari tijdens Health Tuesday van U CREATE in de Jaarbeurs Innovation Mile. De uitreiking vond plaats als onderdeel van de landelijke e-health week en Utrechtse We-Health Week.

Oryx mag zich nu de genomineerde noemen van de regio Utrecht voor de nationale zorginnovatieprijs 2019. Daarnaast voldoet de innovatie van Oryx aan alle criteria die gelden voor de regionale winnaar:

  • vernieuwend
  • schaalbaar
  • een bestaand concept
  • afkomstig uit de regio Utrecht
  • in staat om de andere regionale winnaars te verslaan!

Op weg naar de Nationale zorginnovatieprijs
De Nationale Zorginnovatieprijs stimuleert innovatieve zorgondernemers in de startup en scale-up fase. Met het prijzengeld kan de winnende innovatie een volgende stap zetten in de ontwikkeling van zijn bedrijf.
Voordat de genomineerden mochten pitchen kregen Healthy.Capital, Uzelf en ROC Midden Nederland het podium. Zowel Healhty.Capital als ROC Midden Nederland maakt deel uit van het Uzelf netwerk.

Ondernemerschap in de zorg is lastig

Douwe Jippes, oprichter van Healthy.Capital, helpt met zijn bedrijf zorgorganisaties digitaliseren en investeert in nieuwe (zelf)zorginnovaties. Healthy.Capital bestaat uit dertig ondernemers die zich inzetten voor ondernemers. Douwe Jippes: “Ondernemerschap in de zorg is lastig: je hebt een netwerk nodig en wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van je innovatie.”

FF50: snelle methode voor aantonen werkzaamheid
Klaas Jan Bolt, business developer bij Uzelf, riep de ondernemers op aan te geven met ontwikkelstap Uzelf hen kan helpen. Hij legde uit hoe Uzelf als netwerk zelfzorginnovaties helpt ontwikkelen samen en met de eindgebruikers. Rondom de dagelijkse activiteiten eten, slapen en bewegen. Binnen de FastForward50-methode van Uzelf krijgen zelfzorginnovaties de kans hun werkzaamheid aan te tonen: binnen vijftig dagen met minimaal vijftig proefpersonen. Mooi voorbeeld is de Tinybot: een innovatie als oplossing voor de vraag bij zorgorganisatie Careijn om eigen medewerkers en cliënten meer autonomie te geven.

Weerstand tegen innovatie overwinnen
Marjolein van Vulpen, accountmanager ROC Midden Nederland introduceerde de Future care labs. Een mobiele container voor zorgverleners, met als doel weerstand tegen vernieuwing te overwinnen. In de container ervaren zorgverleners de urgentie om te leren omgaan met innovaties in de zorg. Een begin van een positieve houding. Marjolein van Vulpen: “Daar gebeurt iets. Daar wordt de ja-knop aangezet!”

Ook was er aandacht voor de samenwerking tussen de regio Utrecht en Taiwan voor (zelf)zorginnovatie. Valerie Hsu, directeur van Taiwan Globalization Network noemde Qoca. Deze eenvoudige tablet voor ouderen wordt momenteel in Utrecht en Nederland ingezet via de Soft Landing Bridge waarmee Taiwanese zelfzorginnovaties gemakkelijker via Utrecht de Nederlandse en Europese markt kunnen bereiken.

Back To Top