skip to Main Content

MeetUzelf kandidaat zorginnovatieprijs 2019

MeetUzelf of Emma HBPM is een patiëntvriendelijke oplossing voor een betrouwbare bloeddrukmeting. Deze zelfzorginnovatie is één van de kandidaten voor de zorginnovatieprijs regio Utrecht. De Meet Uzelf app is uitgevonden in het UMC Utrecht. Uzelf legde contact met onder andere de Hogeschool Utrecht, die nu betrokken is bij onderzoek met de MeetUzelf app.

Bloeddruk app MeetUzelfZelfzorg
Bij bloeddrukmetingen op de praktijk of in het ziekenhuis is er vaak sprake van het ‘witte jassen effect’. Je bloeddruk is hierdoor vaak hoger dan wanneer deze thuis gemeten wordt. Met MeetUzelf meet je als patiënt zelf een week lang thuis je bloeddruk met een bewezen effectieve bloeddrukmeter. Na deze week kan een veel betrouwbaardere bloeddrukwaarde worden berekend.

Hoe het werkt
Een smartphone-app vraagt jou op gezette tijden je bloeddruk te bepalen. De app stuurt meetwaarden via een beveiligde verbinding naar het webportaal van de huisarts of van het ziekenhuis. In een consult via de e-mail of de telefoon wordt met jou de uitslag besproken en de behandeling zo nodig bijgesteld.

Het gemiddelde van de dagelijkse bloeddrukmetingen geeft een beter beeld en daarom worden deze patiënten niet meer onnodig met medicatie behandeld
Bart van Pinxteren, huisarts, Huisartsen Utrecht Stad

Onderzoek
Een van de onderzoeken met MeetUzelf vindt plaats in zes huisartsenpraktijken in de regio Utrecht. Zestig patiënten gebruiken Emma HBPM om volgens voorschrift weekmetingen uit te voeren. De onderzoekers willen nagaan in hoeverre:

  • de metingen van de bloeddruk verbeteren doordat mensen hun bloeddruk thuis meten
  • welke voor- en nadelen van thuismeten de proefpersonen ervaren
  • welke voordelen deze behandelmethode biedt voor de huisartsenpraktijk.

Utrechtse nominatie zorginnovatieprijs 2019
Behalve MeetUzelf dingen ook zelfzorginnovaties Oryx en HoloMoves naar de Utrechtse nominatie voor de nationale zorginnovatieprijs. De pitches vinden plaats donderdag 22 januari 2019 in de Jaarbeurs Innovation Mile (JIM) in Utrecht tussen 12:00 en 14:00 uur. Wil je daarbij zijn? Meld je dan hier aan. (Deelname is gratis.)

Meer informatie over MeetUzelf.

Back To Top