skip to Main Content

Feestelijke finale sociaal ondernemen in Utrecht

Zes scale-ups ontvangen een jaar steun via Achmea Foundation

Dinsdagavond 25 juni 2019 deelden zes sociale-zorgondernemingen hun verhaal en presenteerden zij hun groeiplan: hoe zij het verschil maken in de strijd tegen eenzaamheid. In de prachtige kas van De Moestuin aan de Laan van Maarschalkerweerd te Utrecht gingen de sociaal ondernemers in gesprek met publiek en experts. Het expertpanel besloot alle zes sociale ondernemingen een boost te geven om bij te dragen aan duurzame groei en daarmee aan meer impact.

Achmea Foundation samen met Zilveren Kruis en BeBright selecteerden de zes ondernemingen voor het ImpactPlus Groeiprogramma vanwege de vernieuwende oplossingen. Uzelf was betrokken als innovatiedeskundige tijdens de Challenge in mei. Vanaf maart 2019 werkten de ondernemers vijf dinsdagen aan onderwerpen als klantwaarde, businessmodel, maatschappelijke impact, positionering, marktbewerking, storytelling en communicatie. De deelnemers waren: IMOVE, KOPPL, Mantelaar, Omapost, Vraagelkaar en Zorgoppas. Het thema 2019 luidde: “Samen en niet alleen”.

Achmea Foundation stimuleert een inclusieve samenleving
Marjolein Verstappen, directeur Achmea Foundation, onderstreepte het belang van sociale ondernemingen in de zorg. “Sociale ondernemingen in de zorg zijn er nog niet zo veel, terwijl zij juist vraaggerichter, creatiever en flexibeler kunnen inspelen op complexe maatschappelijke vraagstukken. Achmea Foundation helpt graag sociaal ondernemers in de zorg hun positieve impact te vergroten!”

Sociaal ondernemen: met een warm hart en een koel hoofd
Wie is de opdrachtgever als er een maatschappelijke vraag ligt? Goed ondernemerschap is nodig om deze vraag te beantwoorden: ondernemen met een warm hart en een koel hoofd. Matthijs Blokhuis (Noaber Foundation): “Durf en overtuiging helpen je om de vele barrières te overwinnen in zorg en welzijn.”

Versterking van de zwakste schakel
De expert-panel leden hadden alle groeiplannen doorgenomen. Elke onderneming ontving een stimulans om de volgende groeistap te kunnen zetten. Een nieuwe fase voor ieder bedrijf. Fantastisch en leerzaam om te horen op welke manieren Achmea Foundation de groeiplannen in deze kas voedde!

 1. Vraagelkaar
  Vraagelkaar is een platform voor vriendschap en een sprankje geluk. Janet Turkstra van Vraagelkaar: “Voorheen werkte ik als consultant en adviseerde ik raden van bestuur over reorganisaties. Mijn échte drijfveer is: ‘hoe kunnen we de wereld wat socialer maken’. Met Vraagelkaar wil ik mensen verbinden op basis van gelijkwaardigheid. Het platform helpt mensen bij elkaar te brengen die bij elkaar passen.”
 2. Omapost
  Omapost creëert geluksmomenten tussen jong en oud. Bijvoorbeeld door een kaartje te sturen om daarover later een gesprek te voeren. Inmiddels bestaat een app die samenwerkt met Post NL en via welke 1000 kaartjes per maand worden verzonden. In de toekomst start Omapost meer projecten om jong en oud met elkaar te verbinden. Omapost werkt daarvoor samen met andere organisaties zoals De Zonnebloem.
 3. Zorgoppas
  Zorgoppas regelt oppas voor ouders met zorgbehoevende kinderen. Zorgoppas bemiddelt al door heel Nederland. Zorgoppas wil mooi beeldmateriaal laten maken over wat ze doet en om anderen ambassadeur te laten zijn.
 4. KOPPL
  Hoe maak je het sociaal domein toegankelijk voor iedereen die hulp nodig heeft? Hoe geef je antwoord op de vraag waar je waarvoor moet zijn? KOPPL heeft daarvoor drie producten ontwikkeld met als kernen:
 • De vraag staat centraal.
 • Je vraag formuleren en versturen is gemakkelijk voor iedereen.
 • Je vraag krijgt opvolging.

De drie producten zijn:

 • De KOPPL-zuil: op publieke locaties voor digibeten.
 • KOPPL online voor digivaardigen.
 • KOPPL pro app – voor hulp- en dienstverleners.
 1. IMOVE
  Nikita Shahbazi van IMOVE: “40% tot 50% van nieuwkomers in Nederland heeft psychische problemen. IMOVE helpt slachtoffers van trauma en oorlog om hen beter in hun kracht te laten staan. Dat doen we door dans en beweging. Hun lichaam is verkrampt; hoeveel bewegen hebben zij nodig om het ijs van hun trauma te laten smelten? Door de training en coaching via ImpactPlus kunnen wij IMOVE verder brengen.”
 2. Mantelaar
  Mantelaar koppelt ouderen aan medische en paramedische studenten voor zorg en voor gezelschap. Mantelaar helpt de mantelzorger en werkt vraag-gestuurd. Aan de andere kant biedt Mantelaar werkervaring voor studenten in de zorg. Op dit moment levert Mantelaar als 8.000 tot 10.000 zorguren per maand. Een groeiwens is partnerships aangaan met zorgverzekeraars en gemeenten.

Publieksprijs €10.000,-
Voor alle zes ondernemingen maakt Achmea Foundation een volgende groeistap mogelijk, omdat de maatschappij al deze jonge mensen kan inzetten. Het publiek (ook jij als lezer) kreeg de mogelijkheid online te stemmen om €10.000,- extra te geven aan één ondernemer. [Stemmen kan tot vrijdag 5 juli 17:00 uur.]

Expertpanel
Het experts panel bestond uit: Philip Idenburg (BeBright); Marjolein Verstappen (Achmea Foundation); Jeroen Kemperman (Zilveren Kruis); Susan Blankhart (bestuurslid Achmea Foundation); Lea Bouwmeester (Alliantie Digitaal Samenleven); Matthijs Blokhuis (Noaber Foundation).

Back To Top