Selecteer een pagina
Eten » Student HU ondersteunt MeetUzelf bloeddruk app

Student HU ondersteunt MeetUzelf bloeddruk app

Fatima Haddouti, HBO-student Management in de zorg aan de Hogeschool Utrecht, is twee maanden betrokken geweest bij MeetUzelf, een bloeddruk app voor thuismetingen. Uzelf heeft de verbinding gelegd tussen het ontwikkelteam van MeetUzelf en de Hogeschool Utrecht. Fatima heeft met haar werkzaamheden bijgedragen aan het ondersteunen van huisartsen en hun patiënten bij het gebruik van de app. Ook heeft zij onderzoeksresultaten verzameld.

Een team van deskundigen in het UMC Utrecht heeft de MeetUzelf bloeddruk app ontwikkeld. De patiënt meet zelf thuis zijn/haar bloeddruk en stuurt de metingen vervolgens door naar de zorgverlener. Het thuis meten van bloeddruk blijkt betrouwbaarder en levert minder stress op bij de patiënt. Ook krijgt de patiënt meer inzicht in zijn bloeddruk.

Fatima heeft zich ingezet om data en onderzoeksresultaten te verzamelen. Zij heeft huisartsen en studenten bevraagd over hun ervaringen met de bloeddruk app. Tot slot heeft zij deelgenomen aan overleggen en feedback gegeven op de website.

Hulp bij opschaling

Uzelf is aangeschoven bij het MeetUzelf team om te helpen opschalen naar gebruik door huisartsen en hun patiënten. Daarvoor heeft Uzelf ook het contact gelegd tussen ontwikkelteam en de Hogeschool. De opzet is de app te testen in vijf huisartspraktijken met minimaal vijftig patiënten, volgens de FF50 methode van Uzelf.

Fatima heeft de onstuimigheid van innovatietrajecten kunnen ervaren. Al werkenderwijs zorgden nieuwe ervaringen voor wijzingen in de opzet van het onderzoek, de communicatie en het proces. 

Fatima: “Dit vond ik leerzaam en voor mij juist interessanter dan wanneer de weg al volledig geplaveid zou zijn.”

Zij heeft ook ervaren dat de implementatie van een innovatie bij gebruikers niet vanzelf gaat. En hoe belangrijk professionele ondersteuning en voldoende informatie zijn.