Selecteer een pagina
Eten » Met eiwitverrijkte voeding ondervoeding aanpakken

Fred Bergmans | Met eiwitverrijkte voeding ondervoeding aanpakken

Tien jaar geleden kreeg Fred Bergmans de vraag van diëtisten in het ziekenhuis of hij betere voedingsproducten kon ontwikkelen voor patiënten die moeten herstellen of ziek zijn en geen eetlust hebben. Met de bestaande producten lukte het namelijk niet om genoeg eiwitten binnen te krijgen, wat heel belangrijk is om spierafbraak te stoppen. Fred bedacht daar samen met Wageningen Universiteit en andere partners wat op: eiwitverrijkte voeding. Met de producten van Carezzo Nutrition vervang je een normale maaltijd door eentje met meer eiwitten erin.

“Als we ouder worden neemt de eiwitbehoefte toe. We eten en bewegen minder en dan ontstaat er een tekort aan eiwit. Bij acute- en chronische ziekten is de eiwitbehoefte nog groter. Vaak is het voor senioren een hele opgave om met meer eten of drinkvoeding hierin te voorzien. Dan is er risico op ondervoeding”, legt Fred Bergmans uit. Ongewenst afvallen is vaak een teken van ondervoeding. Niet het vet verdwijnt, maar de spieren. Je lichaam heeft eiwitten nodig om de spierafbraak te stoppen en je spieren te behouden, eiwit is ook wel de bouwstof van een spier. “We zien het nu bijvoorbeeld veel bij coronapatiënten, die vallen in korte tijd veel af. Met een acute ziekte heb je twee keer zoveel eiwit nodig als normaal, maar probeer maar eens aan die hoeveelheid te komen”, vertelt Fred Bergmans.

Ondervoeding kan ook voorkomen bij obesitas. Wel 25% van de patiënten in het ziekenhuis is ondervoed en dit is zelfs bij 40% van de mensen in de thuiszorg. Dit brengt enorm hoge zorgkosten met zich mee, namelijk wel 1,8 miljard in Nederland. Ondervoeding is een onbekend en onderschat probleem. “Als je in korte tijd veel afvalt en vooral spieren verliest, verlies je ook daarmee je kwaliteit van leven. Je voelt je zwak en kwetsbaar en als we minder spieren hebben en minder mobiel zijn, geeft dit ook minder mogelijkheden.”

Het assortiment

Eiwitverrijkte voeding helpt om aan te sterken en de kwaliteit van leven te verhogen. Het is voeding waar meer eiwit inzit dan dat er van nature vanuit de ingrediënten in zit, er is dus eiwit toegevoegd. De producten van Carezzo zijn gemaakt op basis van groenten, fruit en granen in de vorm van soep, brood en fruitdrinks. “Met dit assortiment kan je de eiwitinname spreiden over de hele dag.” Voor Fred is het belangrijk dat het ook vooral lekker is en dat je zelf kan kiezen wat je eet, want zo kan je het ook volhouden. 

Onderzoek

In de ziekenhuizen lukte het de patiënten om de gewenste hoeveelheid eiwit binnen te krijgen, maar ook nadat ze uit het ziekenhuis waren ontslagen. “Recent is er in het st. Antonius ziekenhuis een studie afgerond bij hartpatiënten. Deze patiënten kregen de producten van Carezzo, zodat zij konden aansterken vóór hun zware hartoperatie. Uit het onderzoek bleek dat zij hun eiwitinname sterk konden verhogen, soms zelf verdubbelen. Dit is best bijzonder, want ze zijn vaak zwak en heel zenuwachtig voor de operatie, maar ondanks dat doen ze wat ze kunnen doen om hun conditie te verbeteren. Er is veel onzekerheid en weinig wat ze zelf kunnen doen, maar over dat stukje hebben ze dan controle.”

Inmiddels is Carezzo in driekwart van alle ziekenhuizen in Nederland opgenomen, maar de producten zijn ook juist heel geschikt om thuis te gebruiken. Op de verpakkingen zie je hoeveel eiwit erin zit. Hiermee kan je dus in alle fases genoeg eiwitten binnen krijgen. Voordat je opgenomen wordt, in het ziekenhuis en daarna weer thuis. De producten van Carezzo vervangen wat je normaal gesproken eet.

“Je hebt ook een groep die helemaal niet in het ziekenhuis terechtkomt, maar wel te weinig eten en dus te weinig eiwit binnen krijgt. Je wilt preventief zorgen dat de patiënten genoeg eiwitten binnen krijgen en hun spieren behouden, want anders raken ze ondervoed.” In deze tijd zien we dat bijvoorbeeld bij coronapatiënten. Een deel wordt heel erg ziek, maar zolang je niet aan de beademing hoeft kom je niet op de IC terecht maar word je thuis verzorgd. Deze groept valt erg af en kan zich ook erg zwak voelen. 

“Mensen thuis weten vaak niet dat ze risico lopen om ondervoed te raken of al ondervoed zijn en weten ook niet welke oplossingen daarvoor mogelijk zijn. Veel professionals weten dat, maar veel patiënten thuis nog niet.”

Samenwerken

Carezzo wil niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook graag de mensen thuis bedienen met eiwitverrijkte producten om ondervoeding tegen te gaan. “Ik zou heel graag willen samenwerken met organisaties die patiënten en cliënten bereiken en hun zelfstandigheid ondersteunen om thuis hun voedingstoestand en conditie te verbeteren”, vertelt Fred.

Momenteel heeft Carezzo een partnership met de Hogeschool Utrecht. Sinds 2019 besteden zij aandacht aan de rol van verpleegkundigen in de wijk, die waarschijnlijk het meeste contact hebben met de kwetsbaren. Door het team van Roelof Ettema is er een tool ontwikkeld waarmee de verpleegkundigen direct tot vroeg signalering en actie kunnen overgaan. Daarnaast is Carezzo samen met Wil van Erp, onderzoeker van de Hogeschool Utrecht, intensief op zoek naar de kosten/baten van de aanpak van ondervoeding bij thuiswonenden. “Dit is van belang om het draagvlak voor innovatie in de zorg te vergroten en mensen bereid te krijgen om deze aanpak in de zorg te implementeren. Het kan een aanpassing in de bekostiging stimuleren, wat goed is voor de kwaliteit van de zorg en de verlaging van de zorgkosten”.

Uzelf, Health Hub Utrecht partner, steunt organisaties die zich bezighouden met zelfzorginnovaties. Samen met Uzelf is Carezzo opzoek naar partners die de vernieuwing ondersteunen in de aanpak van ondervoeding bij de mensen thuis. “We zijn op zoek naar een combinatie van advies, ondersteuning in eiwitrijke voeding en bewegen”. 

Wil jij helpen?

Om ook de mensen thuis te ondersteunen en ondervoeding aan te pakken? En sta jij in contact met de doelgroep? Mail dan naar [email protected]