Selecteer een pagina
Eten » Aandacht en inzet in Utrecht voor voeding en gezondheid

Aandacht en inzet in Utrecht voor voeding en gezondheid

Voeding draagt bij aan een vitaal en gezond leven. Voeding verdient daarom een prominente rol bij het stimuleren van gezondheid en bij preventie van chronische aandoeningen. Dat is de overtuiging van alle partijen die samen het landelijke programma ‘Diagnose Voeding & Gezondheid’ zijn gestart.

Initiatiefnemers zijn Rabobank en BeBright. De samenwerking bestaat uit onder andere: Gemeente Utrecht, Economic Board Utrecht, Zilveren Kruis en de Jaarbeurs. Ook de Utrechtse kennisinstellingen: Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en het UMC Utrecht ondersteunen het initiatief. Ook Uzelf is gesprekspartner van BeBright.

De partners binnen Diagnose, Voeding & Gezondheid initieert, ondersteunen en versnellen innovaties en initiatieven met een grote maatschappelijke impact. Ook faciliteren zij de maatschappelijke dialoog over voeding en gezondheid en delen zij kennis en inzichten.

‘Greendish’ is een initiatief dat helpt voedselaanbieders hun aanbod te laten bestaan uit vooral gezonde en duurzame voeding, overal en voor iedereen. Dit slaat zo goed aan, dat Greendish gaat samenwerken om aan de vraag naar haar oplossingen te kunnen blijven voldoen. Samenwerkingspartner is de Utrechtse Diagnose Voeding & Gezondheid.

Nog te behalen winst

Een gezond en duurzaam voedselaanbod is niet altijd vanzelfsprekend. Overal om ons heen is 24/7 voedsel beschikbaar, waarvan niet alles gezond en duurzaam is. Dit zet aan tot het consumeren van veelal ongezonde producten. We consumeren steeds meer buitenshuis. Zo neemt het aantal eet- en drinkgelegenheden in de steden structureel toe en wint de fastfoodmaaltijd aan populariteit. Steeds meer Nederlanders dineren minimaal één keer per week buiten de deur; over de periode 2012–2017 groeide de omzet van de horeca met 29 procent. Daarnaast is bijna de helft van de volwassen Nederlanders te zwaar en heeft bijna een op de zeven obesitas. Ongeveer 9 op de 10 Nederlanders eten te weinig groente en fruit en 30% van datgene wat er op ons bord ligt, is van dierlijke oorsprong. Tegen 2050 is er 70% meer voedsel nodig met ons huidige consumptiepatroon. Daarentegen verspillen we gemiddeld 47 kg voedsel per persoon per jaar.

Bewezen effectiviteit

In de afgelopen jaren heeft Greendish samengewerkt met diverse organisaties, waaronder (lokale en nationale) overheden, voedselaanbieders, leveranciers, cateraars, werkgevers en scholen. Meer dan 80 voedselaanbieders, samen goed voor meer dan 1.000 locaties, zijn inmiddels geholpen om hun voedselaanbod gezonder en duurzamer te maken. Via samenwerkingsprojecten met Wageningen Universiteit en het Louis Bolk instituut is bewezen dat de Greendish aanpak succesvol is. Het lukt menu’s aan te passen terwijl de gast tevreden blijft. In verschillende situaties komt steeds weer naar voren dat de Greendish methode (met kleine aanpassingen op het bord) leidt tot grote impact op de consumptie van gasten en tot grote impact op het milieu.

De oudere dame (88 jaar) blijft wat terughoudend maar na afloop zegt zij: “Ik vind het eerlijk gezegd niet zo gek. Ik heb vertrouwen in het advies dat ik heb gekregen: ik ga proberen ook zonder stok te lopen!”