Selecteer een pagina
Home » Bewegen » Voorzichtige start met sociale robot

Voorzichtige start met sociale robot

Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht start voorzichtig met de inzet van sociale robot Tessa. De buurtteams en Tessa maakten kennis tijdens het “Festival gelukkig en gezond in Utrecht!” op 20 september in het gemeentehuis in Houten. Doel was met elkaar verkennen hoe kleine robot Tessa ouderen meer regie kan geven op hun gezondheid. De inbreng van Nel, inwoner uit Utrecht, en de inbreng van buurtteammedewerker Ilona droegen bij aan de aanzet tot een volgende stap.

Sociale robot is nieuw

Wang Long Li (industrieel ontwerper, TU Delft) legt uit dat een sociale robot relatief nieuw is. Een robot die geen handelingen overneemt maar gesproken herinneringen of suggesties geeft. Ze ziet eruit als een houten bloempot en oogt aardig en huiselijk. Een hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met hun dag-structuur of met in-actie-komen. Ze heeft dan ook geen armen en benen. Wang Long Li: “Een uiterlijk schept verwachtingen. Iemand die Tessa ziet, hoeft niet bang te zijn dat ze gaat wandelen.”

Tessa als helpende innovatie

Buurtteammedewerker Ilona beschrijft twee situaties waarin Tessa uitkomst kan bieden. Ilona: “Ik begeleid een oudere dame met dementie die nog thuis woont. Haar sociale netwerk is heel klein. Deze dame vergeet gewoonweg te eten. Tessa kan haar op gezette tijden eraan herinneren te eten.
Een andere dame met dementie woont nog zelfstandig thuis bij haar man. Als zij ’s nachts wakker wordt, kleedt zij zich aan om naar de dagbesteding te gaan. Haar man geeft dan aan, dat het daar nog te vroeg voor is en zij kleedt zich weer om. Als het in de ochtend echt tijd is om te gaan, is mevrouw te moe. Tessa kan bijdragen aan een beter dag- en nachtritme.” Inwoner Nel beaamt dit.

Overtuigd

Een deelnemer vroeg naar de reacties van zorgverleners en welzijnswerkers op de kleine robot. Wang Long Li: “In eerste instantie proef ik scepsis. Na mijn verhaal volgt dan een voorzichtig enthousiasme. En als zij merken dat door Tessa een cliënt op tijd klaar staat voor de dagopvang, dan zijn ze overtuigd.”
In de praktijk blijkt dat met Tessa het contact met een cliënt niet minder wordt maar wel beter.

Uzelf brengt partijen met elkaar in contact

Buurtteam Organisatie Sociaal Utrecht had aangegeven te zoeken naar nieuwe oplossingen die bij cliënten de eigen regie ondersteunen. Uzelf is op zoek gegaan naar sociale en technische innovaties die hierbij kunnen helpen. Tinybot Tessa bleek een passende innovatie. Uzelf legde het contact tussen Tinybots en de Buurtteamorganisatie. Verder zijn Tinybots en de Hogeschool Utrecht in gesprek over een pilot met Tessa. Opties zijn onderzoeken bij de verschillende doelgroepen (management, zorgprofessionals en cliënten). Partijen verbinden en faciliteren om zelfmanagement innovaties verder te ontwikkelen en toe te passen. Daarin schuilt de kracht van Uzelf.

Festival gelukkig en gezond in Utrecht!

Festival gelukkig en gezond in Utrecht! vond plaats in Theater aan de Slinger in Houten. Inwoners, beleidsmakers, ondernemers, professionals en onderzoekers uit het sociale en het zorgdomein bogen zich samen over gemeenschappelijke thema’s als preventie, arbeidsmarkt en digitalisering in zorg en welzijn. Na een plenair gedeelte in de ochtend bezochten de deelnemers ’s middags verschillende sessies of rondleidingen. Die speelden op andere locaties zoals het gemeentehuis, De Heren van Houten, de Slim Thuis Woning, de Krachtfabriek, Het Haltna Huis.