Selecteer een pagina
Home » Bewegen » Tovertafel Sprout getest bij peuters, kleuters en jeugd

Tovertafel Sprout getest bij peuters, kleuters en jeugd

Prevalidatietraject FF50 ingezet op revalidatiecentrum De Hoogstraat

In hoeverre past de innovatie Tovertafel Sprout als middel in de revalidatie? Om deze vraag te beantwoorden startte revalidatiecentrum De Hoogstraat een prevalidatie-onderzoek. Donderdag 20 juni 2019 presenteerde studente Vera Langeveld (Hogeschool Utrecht) de uitkomsten van haar observaties: positieve beoordelingen met daarbij verbeterpunten. Tovertafel ontwerper Hannah Boeijkens is hier oprecht blij mee: “Concrete aanwijzingen stellen ons in staat de Tovertafel verder te ontwikkelen.”

Peuters, kleuters en jeugd

Vera Langeveld, vierdejaars studente fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht, observeerde peuters (2-4 jaar oud), kleuters (4-6 jaar oud) en jeugd (8-16 jaar oud). Allemaal kinderen met uiteenlopende aandoeningen zoals hersenletsel, aangeboren afwijkingen of psychosociale problemen. Twee weken lang kregen zij Tovertafel Sprout aangeboden: een innovatie die met lichtprojecties uitdaagt te bewegen en met elkaar contact te maken.

De Hoogstraat is nieuwsgierig of zij en hoe zij de Tovertafel kan inzetten op het gebied van bewegen, cognitie en/of sociale interactie.

Vera lichtte uit alle positieve onderzoeksresultaten een paar voorbeelden uit. Een peuter die in het echt veel voetbalde maar zich daarbij nooit uitte, juichte bij succes in het Tovertafel voetbalspel!

En een tiener die veel in bed ligt, kwam voor de Tovertafel vaker naar de ‘huiskamer’ en deed zelfs mee met andere kinderen. Vera hoorde de jeugd aan elkaar vragen: “Hoe doe je dat?” of “Zullen we teams maken?”

Succesverhalen

Deelnemers volgden drie verschillende patiënten op hun huidige slaap-zorgroute. Welke activiteiten ondernemen zij en welke hulp ontvangen zij? Wat zou een ideale route zijn? De komende maanden zullen deelnemers inzoomen op verschillende gewenste activiteiten en de bekostiging daarvan. Deelnemers waren: de Slaapstraat; Vital Innovators; de slaapcentra van het St. Antonius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis; zelfzorginnovaties als Slaapmakend, sleep coach Lyla, Somnox, Manglemoose, Saltro, Mediq, Jaimes en Karify; een patiënt die lijdt aan slapeloosheid en een Mensendieck therapeut.

Verbeterpunten

Naast de successen kon Vera ook verbeterpunten benoemen. Bijvoorbeeld voor peuters met een piraathand (een hand die zij niet gebruiken). Voor hen helpt een spel waarbij zij twee handen moeten gebruiken. Als dat namelijk niet het geval is, kiest een peuter zijn voorkeurshand en blijft de piraathand in rust.

“Hoewel Tovertafel Sprout specifiek is ontwikkeld voor jongere leeftijdsgroepen, is in de pilot ook getest hoe oudere kinderen erop reageerden. Sommige spellen sloten goed aan; maar we zagen ook dat deze groep behoefte heeft aan meer uitdaging. Bijvoorbeeld in de vorm van spellen met een uitgebreidere verhaallijn of avonturengames waarin opdrachten moeten worden vervuld”, aldus Martin Klitsie van De Tovertafel.

Direct door-ontwikkelen

Hannah en Martin van de Tovertafel waren enthousiast over de resultaten. Zij stelden dan ook voor de resterende tijd meteen te besteden aan het scoren van alle aangeboden spellen. Martin tekende een overzicht en allen scoorden de spellen op de mate van toegankelijkheid en uitdaging.

De Hoogstraat: therapie of activatie

De Hoogstraat is nog zoekende naar de manier waarop ze de Tovertafel kan inzetten: als therapie en/of als activatie binnen de revalidatie. Therapie is ‘spot on’: doelgericht. Buiten de therapie zijn er momenten waarop geen Hoogstraat-medewerker beschikbaar is. In die situaties kan de Tovertafel leermomenten bieden (activatie). De waarde van de Tovertafel neemt toe als de spellen nog beter zijn toegespitst op de specifieke uitdagingen binnen de revalidatiecontext.