Selecteer een pagina
Bewegen » Ouderen nieuwsgierig naar eigen looppatroon

Ouderen nieuwsgierig naar eigen looppatroon

Een oudere heer uit Utrecht Noordoost: “Ik vind dat je zuinig moet zijn op je eigen mogelijkheden. Het is goed te weten hoe je dat doet. Dus een onderzoek naar mijn looppatroon wil ik wel eens ondergaan. Ook om mijn ervaring te kunnen delen met andere ouderen.” Donderdagmiddag 21 maart 2019 krijgt hij die gelegenheid in wijkgebouw De Helden. Ouderen komen daar bijeen samen met looplaboratorium Oryx, fysiotherapeuten en Beter Thuis*. De ontmoeting past binnen project Beter Thuis met als doel ouderen in de wijk vitaal te houden. Uzelf en Beter Thuis faciliteren en verbinden de betrokkenen om ter plekke te kunnen denken (en te doen!) in mogelijkheden.

Even voor half drie komt een eerste oudere inwoonster van Utrecht Noordoost binnen. Ze loopt heel voorzichtig met wandelstok. Even later meldt een vitale oudere man zich, zichtbaar beter ter been. Beiden willen wel meewerken aan een onderzoek naar hoe zij lopen en wat zij kunnen verbeteren. Hun is verteld dat dit maar een half uur duurt en dat zij zelf bepalen wat zij doen met het advies.

Op verzoek van de ouderen zelf

 “Tijdens de e-health week in januari 2019 presenteerden zich verschillende zelfzorginnovaties in eethuis De Helden. Op verzoek van de oudere inwoners zelf komt Oryx vanmiddag terug. De ouderen willen inzicht in hun looppatroon. Zij zijn nieuwsgierig naar wat zij daar zelf aan kunnen verbeteren. Ouderen beseffen heel goed dat zolang ze mobiel zijn, zij kunnen meedoen.” – Ingrid Horstik, Beter Thuis

“Zuinig zijn op eigen mogelijkheden”

De heer Ries Adriaansen (74 jaar) neemt enthousiast deel: “Als inwoner van deze buurt zet ik mij via een activiteitencommissie in om ouderen zo lang mogelijk gezond thuis te laten wonen. Mobiel blijven is voor ouderen heel belangrijk. Dat weet iedereen maar als je echt iets gaat mankeren en je bent minder mobiel … wat doe je dan? Ik vind dat je zuinig moet zijn op je eigen mogelijkheden. Het is goed om te weten hoe je dat doet. Dus een onderzoek naar mijn looppatroon wil ik wel eens ondergaan om mijn ervaring te kunnen doorgeven aan andere ouderen.”

De oudere dame (88 jaar) blijft wat terughoudend maar na afloop zegt zij: “Ik vind het eerlijk gezegd niet zo gek. Ik heb vertrouwen in het advies dat ik heb gekregen: ik ga proberen ook zonder stok te lopen!”

Af van de gebaande paden

De gemeente Utrecht stelt zich de vraag wat zij kan doen om ouderen in de wijk vitaal te houden. Ouderen zijn nieuwsgierig naar hoe zij lang vitaal en mobiel kunnen blijven. Welke mogelijkheden biedt dan een instrument dat snel en eenvoudig een looppatroon kan analyseren? Hoe sluit dit aan op de vraag vanuit de gemeente? Wat vinden fysiotherapeuten daarvan? Wat vinden oudere inwoners uit wijk Noordoost ervan en wat kunnen zij ermee? Door samen aan de slag te gaan en van gedachten te wisselen ga je op weg naar antwoorden. Tijd en ruimte nemen om te denken in mogelijkheden, af van de gebaande paden.

Fysiotherapeuten

Voorafgaand aan de loopanalyses bij de ouderen hebben drie fysiotherapeuten uit Utrecht Noordoost en een beweegmakelaar kennisgemaakt met looplaboratorium Oryx. Samen bespreken zij hun bevindingen. Voor hen is het wennen. Hun eerste reacties klinken voorzichtiger dan die van de oudere proefpersonen.

Looplaboratorium Oryx

Oryx screent objectief de manier van bewegen tijdens het lopen. Het geeft zowel de fysiotherapeut als de oudere inwoner inzicht in het looppatroon. Het geeft daarmee ook inzicht in wat kan helpen om vitaal te blijven, fitter te worden of om te voorkomen dat je valt.

Geef je op voor een proeftuin

Deelnemen aan deze of een andere proeftuin rond ouderen en bewegen? Meld je aan > 

Aanmelding belangstellenden voor proeftuin

Uzelf en Beter Thuis hebben inwoners, fysiotherapeuten en de beweegmakelaar bij elkaar gebracht in een situatie waarin zij concreet de mogelijkheden verkennen: een proeftuin. 

*Beter Thuis

Beter Thuis is een initiatief van Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht en Incluzio. Beter Thuis werkt samen met bewoners, professionals en organisaties aan toekomstige ouderenzorg. Daarbij wordt uitgegaan van:
– de vraag van ouderen
– eigenaarschap in de wijk
– een passend aanbod.
De wijk Utrecht Noordoost start. Het is de ambitie van Beter Thuis om op basis van de ervaringen in deze wijk ook in andere wijken/steden op deze manier te werken aan ouderenzorg. De rol van technologie bij het langer fijn thuis kunnen wonen is nadrukkelijk onderdeel van de aanpak.