Selecteer een pagina
Bewegen » ‘Zelf je bloeddruk meten blijkt nu een voordeel te zijn’

Oscar van Dijk | ‘Zelf je bloeddruk meten blijkt nu een voordeel te zijn’

Ondernemers in de crisis

De afgelopen periode is voor veel ondernemers een uitdagende tijd geweest. Door de coronacrisis moesten velen hun plannen omgooien of hun diensten en producten aanpassen. Health Hub Utrecht is benieuwd hoe het ondernemers is vergaan en spreekt met ze over hun innovaties op het gebied van eten, bewegen en slapen. Deze week vertelt Oscar van Dijk, van het bedrijf Medicine Men, over het platform EmmaHBPM, dat mensen de mogelijkheid biedt om thuis hun bloeddruk te meten.

“Bij een groot deel van de mensen gaat de bloeddruk al omhoog zodra ze hun huisarts zien. Dus de bloeddruk die je dan meet is niet betrouwbaar,” zegt Oscar van Dijk. “Als mensen thuis hun bloeddruk kunnen meten, hebben ze minder last van het ‘witte jassen effect’.” Dat is één van de voordelen van thuis je bloeddruk meten, zegt hij.

Artsen van het UMC Utrecht zagen een ander voordeel: als mensen thuis hun bloeddruk meten, zien ze wat de invloed is van hun medicatie op hun bloeddruk. 

Daarom benaderde het ziekenhuis Medicine Men, met de vraag of het bedrijf een geprotocolleerde thuismeting kon ontwikkelen. Zo ontstond het platform EmmaHBPM, wat staat voor Home Blood Pressure Measurement, ofwel thuis bloeddruk meten.

En nu droomt Oscar van een toekomst waarin mensen minder medicijnen hoeven te gebruiken wanneer ze hun leefstijl verbeteren. “Want wanneer je je leefstijl verbetert, gaat je bloeddruk omlaag.” Daarom werkt Medicine Men samen met een machine learning-bedrijf. Door machine learning kan de Emma-app niet alleen bijhouden wat medicatie met iemands bloeddruk doet, maar ook wat de invloed van eten (zout) en bewegen is. “We zouden graag willen dat mensen de vrijheid hebben om zelf hun medicatie aan te passen als hun leefstijl verbeterd is.” Maar dit is nog toekomstmuziek. Oscar: “Een van de belangrijkste punten die we nog moeten tackelen is dat dat mag.”

Health Hub Utrecht sprak met Oscar over EmmaHBPM:

JE BLOEDDRUK METEN IN CORONATIJD

Huisartsen overtuigen van het nut en gemak van EmmaHBPM is de afgelopen tijd een stuk makkelijker geworden. “Zorg op afstand geeft minder kans op besmetting (corona red.). Dus iets wat heel moeilijk voor ons was om over de bühne te brengen richting huisartsen, is opeens een stuk makkelijker geworden. Iets wat vroeger een nadeel leek te zijn, blijkt nu een voordeel te zijn. Wij profiteren op dat punt van de crisis.”

Oscar over de invloed van de coronacrisis op zijn product en bedrijf én over de toekomst:

Partners

Medicine Men heeft EmmaHBPM samen met het UMC Utrecht ontwikkeld. Daarnaast is samengewerkt met partijen als Zorggroep Huisartsen Utrecht Stad, Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra en Economic Board Utrecht. Een samenwerking met de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Regio Utrecht is onlangs gestart.

“Iets wat al een aantal jaren in de zorg gonst is het begrip netwerkzorg,” zegt Oscar. “Ons Emma-platform is daar heel erg voor geschikt. Wat we nodig hebben zijn partners in de regio die bereid zijn om samen met ons die stap te nemen. In eerste instantie voor het thuis meten van de bloeddruk, maar ook voor andere toepassingen binnen het Emma-platform.”