Selecteer een pagina
Bewegen » Healthy.Capital: Een investeerder die gelooft dat het anders kan in de zorg

Healthy.Capital:
Een investeerder die gelooft dat het anders kan in de zorg

Investeren in zelfzorginnovaties: wie doen dat en hoe? Investeren in innovatieve zelfzorg blijft voor velen een landschap in de mist. Healthy.Capital, partner binnen het Uzelf netwerk, investeert selectief. Het ondersteunt Nederlandse bedrijven die zich direct richten op consumenten. Douwe Jippes, een van de vier oprichters van Healthy.Capital, geeft ons beter zicht op hun eigen wijze van financieren: voor en door ondernemers. Douwe: “Schroom niet om contact op te nemen; beter te vroeg dan te laat.”

Als Uzelf vraagt naar Douwes achtergrond reageert hij lachend: “Dat is een goede”. Hij vertelt dat hij eens een internationale studie voor marketing en communicatie volgde. Dat hij in de zorg-ICT is gerold en dat hij een jaar filosofie heeft gestudeerd.

Douwe Jippes denkt en praat snel. Na een vliegende persoonlijke introductie komen we toe aan zijn investeringsfonds: Healthy.Capital.

Vanwaar de ‘Healthy’ in Healthy.Capital?

Douwe: “Healthy.Capital kijkt naar de rol van de consument binnen de zorg. Daarmee onderscheiden wij ons. Elke keer weer stellen wij de vraag hoe je de mens centraal kunt stellen in een zorgproces. Wij zoeken naar nieuwe concepten met verdienmodellen die dichtbij de klant liggen.”

Verdienmodellen die dichtbij de klant liggen: betekent dat, dat de klant betaalt?

“Dat hoeft niet: het betreft verdienmodellen voor zowel verzekerde als niet-verzekerde zorg. Wij zoeken een hele dienst, product of service gericht op de gebruiker. Bijvoorbeeld een online marktplaats via welke klanten medische hulpmiddelen kunnen aanschaffen. Dat is een concept dat past bij Healthy.Capital. Een boekingssysteem voor medische hulpmiddelen bij een thuiszorgorganisatie, niet. Zo’n systeem is een kleine schakel in een groter proces en de rol van de eindgebruiker daarin is voor ons te beperkt.”

Wanneer komt een innovatie in aanmerking voor funding vanuit Healthy.Capital?

“Dat is best complex. Ik noem een aantal vragen die wij stellen:

 • communiceert de innovatie met de eindgebruiker?
 • hoe sterk is je team?
 • bewijs je elke dag dat je kunt verkopen op een markt = ben je een ondernemer?
 • kun je een ‘product-markt-fit’ aantonen waarmee je geld kunt ophalen?
 • ben je in staat op te schalen met je product voor een ‘return on investment’?
 • breng je een vernieuwende propositie die past bij Healthy.Capital?
 • kun je op basis van data je bedrijf opbouwen (bestaat er digitale ondersteuning)?
 • en tot slot: betreft het een Nederlands onderneming jonger dan zeven jaar?

De laatste vraag komt voort uit het gegeven dat Healthy.Capital beschikt over de seed capital regeling van RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) en VWS.”

Investeren, hoe werkt dat?

Douwe: “Healthy.Capital is ook een onderneming. Wij zoeken bedrijven die het liefst tussen 0,5 en 1 miljoen euro willen investeren in groei. Zelf hebben wij bij dertig ondernemers geld opgehaald. Bijvoorbeeld bij de oprichters van Vliegtickets.nl en Qualizorg. Allemaal ondernemers die geloven dat het anders kan in de zorg. Allemaal mensen met één gezamenlijk doel: een gezonde ‘return on investment’ om de wereld beter te maken.”

“Met het opgehaalde geld investeert Healthy.Capital op haar beurt in acht bedrijven. In elk daarvan neemt zij een minderheidsaandeel. Binnen die bedrijven helpt Healthy.Capital de ondernemers om:

 • te groeien
 • een nieuwe strategie te ontwikkelen
 • een netwerk aan te wenden.”

“En daarin zit onze toegevoegde waarde. Actief meehelpen en ontwikkelen staan centraal. Het eerste jaar samenwerken is dan ook cruciaal: vanaf het eerste contact zijn we continu op zoek naar de chemie. Alsof we daten: we vinden het leuk en bijzonder en willen precies weten wie we voor ons hebben. Verder maken we het niet moeilijker dan nodig. Iedereen krijgt standaard voorwaarden en we willen samen waarde creëren.”

“Actief meehelpen en ontwikkelen, daarvoor wenden wij onze eigen expertise aan. Een van ons is goed in technologie en het opschalen van teams; een ander is een ervaren ondernemer en een goede onderhandelaar; ik heb verstand van de zorg. Expertise die we missen halen we uit ons netwerk.”

Wat betekent Uzelf voor Healthy.Capital?

“Via Uzelf komen wij in contact met het ecosysteem van Utrecht. Dat is voor ons belangrijk. Wij zien dat er te weinig centraal georganiseerde ecosystemen zijn rond zorginnovaties en digital health. Ik geloof in ecosystemen. We kunnen het niet alleen. Healthy.Capital is een tandwiel in het geheel. Willen we het zorgsysteem kantelen, dan moeten we samenwerken.”

“De FF50 aanpak van Uzelf vind ik een goed concept. Het helpt een ondernemer om op een slimme en snelle manier de tractie te bepalen. En de waarde van het bedrijf en het idee te valideren. Ik geloof dat je altijd zo moet blijven werken. Korte experimenten om daarna met impact te kunnen opschalen. Ik ben heel enthousiast over de Uzelf aanpak.”

Ideeën toetsen, netwerken en kennis delen

“Wat wij missen is netwerken waarin je snel je idee kunt toetsen: incubators. Het is heel belangrijk dat te kunnen doen. Want een ondernemer moet snel kunnen falen maar ook snel kunnen doorpakken. Als tien zorgorganisaties aangeven: daar zitten we niet op te wachten – dan betekent het dat je idee niet goed is. Ik vind het heel goed dat Uzelf dat kan organiseren.”

“Uzelf werkt pragmatische: via evenementen mensen verbinden en kennis delen. Zonder dat het grote congressen worden, dat is knap. Bovendien vind ik de kwaliteit van de mensen die rondlopen op die evenementen goed. Ik tref daar echt nieuwe bedrijven en dat is voor mij cruciaal voor mijn deal flow.”

“Sterk is ook de ondersteuning vanuit Uzelf bij Hacking Health. Ik zie het als initiatief om ideeën uit de zorg echt handen en voeten te geven. Samenwerkende partners binnen het Uzelf netwerk creëren positieve impact.”

Zorginnovaties die Healthy.Capital steunt zijn bijvoorbeeld Reducept; Saar aan huis; Orikami. Aan Reducept heeft Uzelf een ingang gegeven in de regio Utrecht: het UMC Utrecht.
Belangstelling? Neem contact op via Uzelf [email protected] of via Healthy.Capital, Douwe Jippes: [email protected].