Selecteer een pagina
Bewegen » Geldprijs voor revalidatie van mensen met een dwarslaesie

Geldprijs voor revalidatie van mensen met een dwarslaesie

Augmented Rehab eindigde als eerste in de competitie om de Medische Inspirator prijs 2019. 21 november 2019 namen de trotse winnaars een bedrag van € 100.000 in ontvangst. Dat geld is bedoeld voor het realiseren van het onderzoeksproject dat bijdraagt aan de revalidatie van mensen met een dwarslaesie.

In Nederland zijn 12.000 mensen met een dwarslaesie. Hun spieren zijn grotendeels verlamd. De spieren die nog intact zijn moeten ze levenslang trainen om zelfstandigheid te bevorderen en de kans op complicaties te verminderen. De prijswinnaars ontwikkelen samen met de revalidant een stimulerende en vernieuwende vorm van revalidatie door gebruik van Mixed Reality (hologrammen). “De MR-bril brengt niet alleen de revalidatiekliniek tot ‘leven’ maar ook de patiënt. Een steriele ruimte krijgt kleur en oefeningen worden zwaardgevechten en schildersessies.” [Klaas Wit, ervaringsdeskundige]

De prijswinnaars zijn dr. J. Stolwijk-Swuste (Revalidatiecentrum De Hoogstraat), ing. K. Wit (ervaringsdeskundige), drs. Joep Janssen (Holomoves), dr. Karin Valkenet (Holomoves) en dr. S. van Langeveld (Revalidatiecentrum De Hoogstraat).

Augmented Rehab

‘Augmented Rehab’ bestaat uit een set Mixed Reality beweeggames. Deze games stimuleren patiënten met een dwarslaesie tijdens de revalidatie vaker en intensiever te trainen. De spellen stellen patiënten kunnen zelf kiezen wanneer zijn oefenen. Bovendien zijn de spellen beter afgestemd op hun eigen mogelijkheden en belangstelling.

Vraaggericht onderzoek stimuleren

De Medische Inspirator prijs is een prijs voor de meest inspirerende samenwerking tussen patiënt, patiëntenorganisatie en onderzoeker. De prijs is bedoeld voor de financiering van een project waarin de onderzoek behoefte van patiënten centraal staat. Hierin is het essentieel dat er een grote mate van co-creatie is met patiënt en patiëntenorganisatie voor een duurzame en evenwichtige samenwerking.

De Medische Inspirator prijs

Elk jaar selecteert een onafhankelijke jury van experts de genomineerde onderzoeksprojecten. Deze projecten:

  • sluiten overtuigend aan bij een patiëntbehoefte
  • en zijn gericht op het realiseren van een medisch product.

Er wordt nadrukkelijk gekeken naar de samenwerking met patiënten in het onderzoek. Tijdens de campagne van 14 oktober tot 11 november 2019 kon iedereen een stem uitbrengen.