Selecteer een pagina
Home » Bewegen » Bewegen met je hart als kompas

Bewegen met je hart als kompas

Wat is jouw hartslag in rust? Wat vertelt die waarde over jouw situatie? Als je je eigen waarde kent heb je een ijkpunt van waaruit je jezelf kunt coachen. Met je hart als kompas leer je in eigen tempo eenzelfde inspanning te leveren bij een lagere hartslag. Zelfzorginnovatie app Hatobito helpt daarbij. Deelnemers aan de sessie ‘Luisteren naar je hart’ hoorden hierover én oefenden. Dit gebeurde 20 september 2018 in De Heren van Houten tijdens het “Festival gelukkig en gezond in Utrecht!”

Ondernemer Marcel van der Kuil (Running 20/20): “Bewegen werkt als een medicijn. Belangrijk daarbij is de dosis!” Hatobito (Japans voor hartslag) is ontstaan vanuit de topatletiek en daagt je uit op geleide van jouw hartslag een verantwoorde inspanning te leveren. Doel is bijdragen aan een goede levensstijl die je lang kunt volhouden. Je leert je eten, slapen en bewegen af te stellen op de prestatie die je gaat leveren. In je werk, in je sport of bij herstel van ziekte of blessure.

Voormalig topsporter Dennis Licht (IRun2BFit) leerde de deelnemers hun hartslag begrijpen. Zij lazen deze af van een hartslagmeter om de linker pols. Dennis gaf uitleg over trainen en coachen. Met beweegoefeningen liet hij de deelnemers zelf ervaren wat een lichte inspanning doet met je hartslag.

Rol Uzelf

Hatobito kan ook bijdragen aan een goed herstel na een hartoperatie ter ondersteuning van de patiënt en de betrokken zorgverleners. Daartoe maakte Uzelf het contact mogelijk tussen Hatobito en het UMC Utrecht. Verder lopen er verkennende gesprekken tussen Hatobito en de Hogeschool Utrecht. Partijen verbinden en faciliteren om zelfmanagement innovaties verder te ontwikkelen en toe te passen. Daarin schuilt de kracht van Uzelf.

Festival gelukkig en gezond in Utrecht!

De sessie Luisteren naar je hart was onderdeel van Festival gelukkig en gezond in Utrecht! en georganiseerd door Kenmerk Educatief, Stichting iRun2BFit, Stichting Running 20/20 en Uzelf. Het Festival zelf vond plaats in Theater aan de Slinger in Houten. Inwoners, beleidsmakers, ondernemers, professionals en onderzoekers uit het sociale en het zorgdomein bogen zich samen over gemeenschappelijke thema’s als preventie, arbeidsmarkt en digitalisering in zorg en welzijn. Na een plenair gedeelte in de ochtend bezochten de deelnemers ’s middags verschillende sessies of rondleidingen. Die speelden op andere locaties zoals het gemeentehuis, De Heren van Houten, de Slim Thuis Woning, de Krachtfabriek en Het Haltna Huis.

Meer informatie: Hatobito.